info-over-de-boa-constrictor | boa-constrictor-roodstaartboa | reptielen (2024)

Algemeen

De wurgslang die Boa Constrictor genoemd word komt uit de regio Mexico tot in Argentinië. Deze alleen levende slang leeft voornamelijk in bosgebieden en komt soms voor in de woestijn en op het platte land.

Laat u alvorens u een boa zou willen kopen op de juiste manier informeren.

Verschillende varianten

De in Honduras levende Boa constrictor imperator word het meeste in gevangenschap gehouden omdat hij erg rustig is en makkelijk te hanteren. De maximale lengte van de imperator is 120cm. Men vergist zich vooral in de Boa constrictor constrictor, deze word namelijk 4 meter. In de kweek worden verschillende kleurvormen gevonden, zo zijn er pastelkleurige, albino’s, zalmkleurige en verschillende bruin mengsels.


Natuurlijk gedrag

In de nacht zijn deze boa’s erg actief, overdags slapen ze voornamelijk. ’s Nachts gaan ze op zoek naar prooidieren, zoogdieren, vogels en reptielen. Boa’s zijn doof en nemen trillingen waar om te ‘zien’. De slang heeft ook warmte-zoekers boven de lip zitten, dit zijn kleine gaatjes. Het Jacobson orgaan wat bovenin de bek van de boa zit zorgt ervoor dat ze de lucht kunnen ruiken en zo verschillende geuren uitermate goed kunnen identificeren. Deze slangen gaan niet op jacht, maar wachten rustig af tot er een dier hun pad kruist, dan grijpen ze de prooi en wurgen ze hem dood. De prooidieren worden heel doorgeslikt. Boa’s eten meestal eens per twee maanden. Nadat ze gegeten hebben schuilen ze totdat ze weer honger hebben.

Huisvesting

Boa constrictors zijn solitair levende slangen die doorgaans goed met een andere slang overweg kan. Het terrarium dient met meerdere slangen ook een stuk groter te zijn, daarbij met het een stevig terrarium zijn die op slot kan, want ze zijn meesters in ontsnappen. Een plek in de kamer waar geen direct zonlicht op valt, en vrij is van trillingen is de beste plek om het terrarium neer te zettten. Een terrarium van 2/3 slanglengte lang, 1/2 slanglengte breed en 3/4 slanglengte is prima. Voor een slang van 1m zou dat betekenen dat een terrarium van 66x50x75 voldoende is. Voor slangen die in bomen leven is een veel hoger terrarium nodig. Een mengsel van schors en turf is perfect voor deze slangen, deze substraat houdt goed vocht vast. Schuilplekken kan een slang nooit genoeg hebben, omgekeerde bloempotten of boomstammen zorgen voor goede schuilplaatsen.

TL’s en daglichtlampen zorgen voor de juiste verlichting. Deze verlichting mag ongeveer 12 uur lang aan staan. Het terrarium dient verschillende warme en koude plekken te hebben. De koudste plekken mogen 22°C zijn, en de warmste rond de 35°C, 's nachts mag de temperatuur, dalen tot 20°C. Warmtelampen zijn een goede warmtebron, maar zorg er wel voor dat de slang zichzelf hier niet omheen kan wikkelen. Een luchtvochtigheidsgraad van 60 tot 85% is voldoende. Een thermometer en een hygrometer zorgen ervoor dat u de temperatuur en luchtvochtigheid goed in de gaten kan houden.


Voeding en verzorging

Boa’s eten vanalles, ratten, muizen en kuikens. Deze mogen levend gegeven worden, maar voor het gemak is het misschien beter dat ze aan dood voer gewend raken. U kunt dan ingevroren voedseldieren kopen, zodat u een voorraadje in huis heeft, en niet iedere week naar de winkel hoeft. Ten eerste kunt u met veel tegelijk inkopen, en ten tweede ziet de slang uw hand en andere lichaamsdelen minder snel als voer. Een voertang kan ook helpen voorkomen dat u zelf gebeten wordt. Laat levende prooidieren nooit uit het zicht gaan, en blijf bij het dier totdat hij gegeten heeft. Als de muis of rat nog leeft, kan hij gaan bijten en knabbelen aan de slang, en dit kan uiteindelijk voor infecties zorgen. Jonge dieren eten een maal per week, en volwassen slangen eten een keer per ongeveer vier weken. De leeftijd, lengte en het soort maken uit hoe groot de prooi moet zijn, en hoe vaak hij moet eten, maar dit hangt meestal rond de 4 weken. Een voerplaat, of een aparte kist / bak zorgt ervoor dat de slang in rust kan eten, en dat hij geen bodem mee naar binnen krijg wat mogelijk voor obstipaties zorgt.

Het is het makkelijkst om altijd op dezelfde manier en tijdstip te voeren, zodat de slang gewend kan raken aan de handelingen. Uiteindelijk zal hij alleen eten op het moment dat u dat steeds doet, en andere momenten niet als voermomenten gaan zien. Meerdere slangen moeten uit elkaar gehaald worden als u gaat voeren, als ze namelijk dezelfde prooi tepakken hebben is het bijna onmogelijk om de slangen nog uit elkaar te krijgen.

Het terrarium moet voorzien zijn van een grote waterbak, zo groot dat hij er met zijn volledige lengte in past. Hier gaan ze vaak voor het vervellen in liggen, of als ze moeten ontlasten. Hierom is het verstandig om het water dagelijks te verversen, maar ook om infecties te voorkomen.

Ruim ontlasting en vervellingen altijd zo snel mogelijk op. Maak het terrarium maandelijks schoon, en vervang een paar keer per jaar de complete bodem om de infectiedruk zo laag mogelijk te houden.


Hanteren

Boa’s zijn rustige dieren die doorgaans goed tam te krijgen zijn. Als een slang geïrriteerd raakt is het wel goed mogelijk dat hij zal gaan bijten. Deze dieren zijn ook wat agressiever als ze aan het vervellen zijn, en in het donker slaan ze ook sneller toe. Een dragende vrouw, of een vrouw met jongen kan ook veel agressiever zijn, ookal is ze enorm tam geweest. Deze tamheid krijgen ze overigens wel weer terug.

Een Boa kan enorm slecht zien, en kan dus uw hand aan zien voor een prooidier. Als u uw handen wast met koud water spoelt u eventuele geuren die de slang kunnen lokken weg, en koelt u uw lichaamstemperatuur zodat de warmtereceptoren u ook moeilijker kunnen waar nemen. Als u een Boa op wilt pakken, kunt u het beste gebruik maken van een slanghaak, of pak hem vast met twee handen. Grotere slangen moet u met meerdere personen hanteren, mocht er wat verkeerd gaan is er altijd iemand in de buurt die hulp kan bieden. Rustige, kalme bewegingen stellen een slang gerust, als u gaat aarzelen of trillen met uw handen kan de slang dit als mogelijke prooibewegingen zien. Wen een jonge Boa zo vroeg mogelijk aan het hanteren. Probeer contact met de nek te vermijden, als een Boa kwaad zou willen gaat hij direct voor de nek, en wikkelt hij zichzelf steeds strakker om uw nek heen.

Het is bijna vanzelfsprekend dat het belangrijk is dat uw kinderen niet alleen bij de slang kunnen zijn, zorg daarom voor een goed slot wat de kinderen niet open kunnen krijgen, en de slang uiteraard ook niet.

Slangen zijn vaak dragers van salmonellabacteriën, was daarom ook uw handen nadat u contact heeft gehad met een slang, of als u net het hok schoon gemaakt heeft.


Van jong tot volwassen dier

Mannen en vrouwen zijn bijna niet te onderscheiden, mannen zijn vaak wat kleiner, en vrouwtjes hebben een dikkere staartwortel. Als u 100% zekerheid wilt hebben moet u de slang ‘sonderen’, dit kunt u echter het beste door een dierenarts laten doen of iemand met veel ervaring met slangen.

Een Boa vrouw heeft de mogelijkheid om sperma van een man op te slaan, en haar eieren daarmee veel later nog te bevruchten. De draagtijd is ongeveer 4 maanden, maar het is mogelijk dat ze pas 10 maanden na de paring geboren worden. Boa’s broeden de eieren uit in de buik, de eieren worden dus niet gelegd zoals bij veel reptielen. Deze eieren hebben ook een veel dunnere en zachter schild dan andere reptiel soorten, deze schil barst bij het naar buiten persen direct open. De Boa constrictor kan tot maximaal 60 jongen krijgen! Waarbij de lengte variëert van 30 tot 60 centimeter! Als ze een tot drie weken oud zijn gaan ze vervellen en gaan ze voor het eerst eten. Na 2.5 tot 5 jaar zijn de slangen volwassen, in deze tijd groeien de jongen razend snel.

Boa constrictors hebben een maximale leeftijd van 20 jaar, maar er zijn dieren geregistreerd van 25 jaar.

Ziekten en erfelijke aandoeningen

Boa’s die ziek zijn zijn slomer, eten niet, weinig of moeilijk en hebben een hele doffe kleur. Hygiëne speelt een belangrijke rol in het goed houden van Boa’s, en ook het klimaat is zeker niet te verwaarlozen. Zo kan een lage luchtvochtigheid problemen geven bij het vervellen. Schimmels en bacteriële infecties komen ook vaak door een verkeerd klimaat, teveel vocht zorgt bijvoorbeeld voor schimmels.

Twee vervelende bacteriële aandoeningen zijn stomatitis en mondrot. Deze bacteriën tasten het weefsel van de slang aan. Ook kunnen ze last krijgen van parasieten als mijten, teken of wormen. Infecties in de darmen of luchtwegen komen ook vaak voor. Stress, verkeerd klimaat of zelfs een te grote prooi kunnen allemaal aanleidingen zijn om ziek te worden. BID (Body Inclusion Disease) komt bijna exclusief bij Boa’s voor. Dit is een virus die besmettelijk is, en het zenuwstelsel aantast. Deze ziekte is ongenezelijk, maar preventeren is mogelijk door hygiëne op plek 1 te zetten, een schoon hok, en schone dieren zorgen ook voor gezonde dieren.


Benodigde ervaring

De kleinere soorten zoals de Boa constrictor imperator zijn geschikte beginners slangen. Deze slangen zijn enorm rustig, tollereren veel en zijn zelden ziek. Grotere slangen kunt u beter gaan houden als u wat ervaring op gedaan heeft met kleinere soorten. Laat uzelf van tevoren goed informeren, wij nemen hiervoor in de winkel graag de tijd, en deze pagina helpt u al een aardig eindje op weg.

Kosten

Wij hebben af en toe de Boa constrictor imperator in de winkel zitten, ze kosten dan gemiddeld €125,00. Daar moet u het terrarium en de inrichting nog bij op tellen. Een terrarium kost inclusief aankleding vaak zo rond de 300 euro. Houd er rekening mee dat voedseldieren ook geld kosten, zo kost een voederrat €4.50 en een voermuis €1.50. Er kunnen ook dierenartskosten voorkomen als het dier toch ziek word.


Bijzonderheden

Boa constrictor constrictor en imperator vallen onder de CITES Bijlage II, de Boa constrictor occidentalis onder CITES Bijlage I. CITES wilt graag in de gaten houden hoeveel exotische diersoorten er gehuisvest worden en kijken hoeveel ervan nakweek of wildvang is. Indien u een gehuurde woning heeft, vraag dan na of het toegestaan is om een Boa in huis te nemen. Houd ook rekening met vakanties, heeft u wel een plek voor het dier als u weg bent? Het is namelijk geen dier wat Jan en alle man wilt gaan verzorgen!

Laat kinderen nooit alleen met slangen of elk ander huisdier!

info-over-de-boa-constrictor | boa-constrictor-roodstaartboa | reptielen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dean Jakubowski Ret

Last Updated:

Views: 6656

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dean Jakubowski Ret

Birthday: 1996-05-10

Address: Apt. 425 4346 Santiago Islands, Shariside, AK 38830-1874

Phone: +96313309894162

Job: Legacy Sales Designer

Hobby: Baseball, Wood carving, Candle making, Jigsaw puzzles, Lacemaking, Parkour, Drawing

Introduction: My name is Dean Jakubowski Ret, I am a enthusiastic, friendly, homely, handsome, zealous, brainy, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.