Kik azok a nepo babyk, és miért neheztelünk rájuk? (2024)

Nikolaidu Fédra Újságíró 2023. január 8.

Mi a legbiztosabb belépő a show biznisz világába? Ha beleszületik az ember. 2022-ben egyre hangosabbá vált a felháborodás a nepotizmus gyermekeinek sikere kapcsán. De mégis kik azok a nepo babyk és miért neheztelünk rájuk ennyire?

Ezeket láttad már?

  • Próbababa cukornádból, sörösüvegből polc - Ez a divat már nem olyan, mint amilyennek megismerted!
  • Ő itt Harry herceg nagy szerelme, akiért évekig rajongott, mielőtt találkozott Meghan Markle-lel
Kik azok a nepo babyk, és miért neheztelünk rájuk? (2)

Kik azok a nepo babyk és miért neheztelünk rájuk?

Fotó: Getty/Glamour

Nepotizmusnak nevezzük azt a jelenséget, amikor valaki a rokoni kapcsolatai révén részesül pozitív megkülönböztetésben, legyen szó vagyonról, befolyásról vagy lehetőségekről. Egy-egy szakmai terület köré gyakran egész dinasztiák épülnek ki, így a gyerekek általában született tehetségek, akiknek a vérükben csörgedezik az adott hivatás. A fenomén egyidős az emberiséggel, az elmúlt egy évben azonban újra felkapott témává vált, ráadásul az érintettek új elnevezést is kaptak: ők a nepo babyk.

A nepotizmus kritikája akkor kapott ismét lángra, amikor az Eufória-rajongók tavaly februárban ráébredtek, hogy a Lexi Howardot alakító 25 éves Maude Apatow Leslie Mann színésznő, valamint Jude Apatow filmrendező és producer legidősebb lánya. Rövidesen elindult egy előnnyel induló sztárgyerekekre rácsodálkozó hullám az interneten, amely nem utálkozva, de kissé neheztelve sorra vette napjaink nepo babyjeit Zoë Kravitztől (Lisa Bonet és Lenny Kravitz) egészen Maya Hawke-ig (Uma Thurman és Ethan Hawke).

Kik a leghíresebb nepo babyk napjainkban?

A fent említett nevek mellől nem hiányozhat Willow és Jaden Smith (Jada Pinkett Smith és Will Smith), valamint Lily-Rose Depp sem (Johnny Depp és Vanessa Paradis). Talán azt is kevesen tudják, hogy Timothée Chalamet édesanyja Nicole Flender egykori Broadway táncos, míg édesapja Marc Chalamet elismert író, Margaret Qualley-nek pedig Andie MacDowell az édesanyja. Bella és Gigi Hadid, Cara Delevingne, Brooklyn Beckham, Lily Collins, Dakota Johnson és Miley Cyrus szintén egytől-egyig nepo babyk.

Hailey Bieber 10 kifogástalan pillanata a vörös szőnyegről

Ne feledkezzünk meg Cindy Crawford lányáról, Kaia Gerberről sem, vagy Hailey Bieberről, aki a Baldwin-színészdinasztiából származik, és aki egyesek szerint nemcsak nepo baby, de Justin Bieberrel való házassága óta nepo wife is. A szupermodell a lehető legfrappánsabban reagált a diskurzusra, amikor nemes egyszerűséggel a pólóján viselte a nepo baby kifejezést – hiszen a legtöbb amit tehet az, hogy gyökerei iránt érzett büszkesége mellett felismeri a privilégiumát és annak tudatában éli az életét.

Hailey Bieber ikonikus módon reagált a nepo baby diskurzusra

Fotó: Rachpoot/Bauer-Griffin/Getty Images

A sort a végtelenségig folytathatnánk. Már Jane Fonda, Carrie Fisher, George Clooney, Jennifer Aniston, Angelina Jolie, Robert Downey Jr., Drew Barrymore, Gwyneth Paltrow és Kate Hudson is nepo babyk voltak, ráadásul előre meg lehet tippelni, mely hírességek gyerekei uralják majd a következő generációt. Gondoljunk csak az egyre növekvő Kardashian-klánra, vagy Beyoncé és Jennifer Lopez lányaira, akik már mindketten álltak színpadon az édesanyjukkal – a felsorolásnak persze ebben az esetben is nehezen találnánk a végét.

Miért neheztelünk rájuk?

Az emberek imádják követni kedvenc hírességeik életét, ahogy a gyerekeikét is, akiket sokszor valóban akár a szüleiket is meghaladó ragyogó tehetséggel áld meg a sors. Tulajdonképpen teljesen normális, ha a következő generáció folytatja a családi hagyományokat vagy átveszi a családi vállalkozást, és természetesen senkire nem lehet neheztelni a leszármazása miatt. Mégis egyfajta igazságtalanságérzet uralkodhat el felettünk ha belegondolunk, hogy mennyivel könnyebb elindulni egy kitaposott úton.

A nepo babyk a legtöbb országban és szakmában jelen vannak. Valószínűleg sehol nem olyan egyszerű nekik, mint ahogy mi azt gondolnánk, mégis nehezünkre esik sajnálni őket, hiszen kétségtelen, hogy igenis egy privilégiumról van szó. Egy privilégium birtoklása pedig nem azt jelenti, hogy az adott kiváltságos ember nem dolgozik meg keményen a sikereiért, vagy hogy soha nem szembesül kihívásokkal, viszont minden bizonnyal könnyebb az élete, mint azoknak, akik nincsenek hozzá hasonló privilegizált helyzetben.

10 fotó a szabadszellemű Jane Fonda fiatal korából

Az örökölt vagyon vagy befolyás bármilyen szakmai területen megkönnyíti az előrejutást. Egy ponton minden generáció felismeri, hogy a meritokrácia – ahol az egyén társadalmi pozíciója nem a társadalmi származásától, hanem kizárólag a tehetségétől és az érdemeitől függ – hiú ábránd csupán. Pontosan ez történt 2022-ben a Z generációval.

Ezeket olvastad már?

  • Most már csak az ördög visel Balenciagát?
  • Versengő, hivalkodó, és semmi köze a francia divathoz - Az Emily Párizsban egy divatszakértő szemével
  • Jacknek esélye sem volt túlélni a Titanicot, és erre tudományos magyarázat is van
Kik azok a nepo babyk, és miért neheztelünk rájuk? (6)

Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

nepo baby nepotizmus Hailey Bieber Maude Apatow zoe kravitz maya-hawke Kaia Gerber sztárcsemete privilégium
Ez is érdekelhet Ez a gyógynövény lenne a tökéletes alvás titka? Kipróbáltuk!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Kik azok a nepo babyk, és miért neheztelünk rájuk? (9)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Kik azok a nepo babyk, és miért neheztelünk rájuk? (10)

Ez a 3 lépés választ el a ránctalan bőrtől - Arcápolási tippek, nemcsak nőknek (x)

Mutatjuk az idei nyár legtrendibb ruháit és kiegészítőit! (x)
Kik azok a nepo babyk, és miért neheztelünk rájuk? (12)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

Kik azok a nepo babyk, és miért neheztelünk rájuk? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Sen. Ignacio Ratke

Last Updated:

Views: 5965

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Sen. Ignacio Ratke

Birthday: 1999-05-27

Address: Apt. 171 8116 Bailey Via, Roberthaven, GA 58289

Phone: +2585395768220

Job: Lead Liaison

Hobby: Lockpicking, LARPing, Lego building, Lapidary, Macrame, Book restoration, Bodybuilding

Introduction: My name is Sen. Ignacio Ratke, I am a adventurous, zealous, outstanding, agreeable, precious, excited, gifted person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.