Nikon Z6 III: Reviews & Tests | Fullframe Systeemcamera (2024)

De Nikon Z6 III is een echte creatieve powerhouse. Deze compacte fullframe systeemcamera is een topper voor foto én video. De autofocus heeft een sprong voorwaarts gemaakt en is zowel sneller als nauwkeuriger. Aan boord is professionele 6K-video. Voor actiefotografen is er pre-capture waarmee je al beelden vastlegt voordat je de sluiterknop volledig indrukt. De spatheldere zoeker is een genot om mee te werken. “Het is onmogelijk om niet enorm onder de indruk te zijn.” Alle belangrijke reviews zet ik weer voor je op een rij!

Nikon Z6 III: Reviews & Tests | Fullframe Systeemcamera (1)Sensor: fullframe | Resolutie: 24.5 megapixel | Objectief: 24-70mm f/4.0 | Beelden per seconde: 120 | Beeldstabilisatie: ja | Video: 6K/60p / 4K/120p | Scherm: kantelbaar touchscreen (zijkant) | Gewicht body: 760gr | Release datum: eind juni 2024 | Verwachte Frankwandelt-rating 94/100 | Prijs body: 2.999 | Prijs inclusief lens: 3.629 euro op Cameranu.nl en op Cameraland.nl en op Kamera-express.nl

Nikon Z6 III op Cameranu.nl >>

Nikon Z6 III op Cameraland.nl >>

Nikon Z6 III op Kamera-express.nl >>

Highlights van de Nikon Z6 III

  • Top beeldkwaliteit: 24.5 megapixel gedeeltelijk gestapelde fullframe sensor
  • Bioscoopkwaliteit video: 6K/60p N-RAW, 4K/120p
  • Heldere composities: black-outvrije EVF met 5.760.000 pixels
  • Pre-capture: legt beelden vast voordat je de sluiterknop volledig indrukt
  • Groot display: 3.2 inch 4-assig kantelbaar touchscreen
  • Tegen trillingen: 8 stops 5-assige beeldstabilisatie

Nikon Z6 III: Reviews & Tests | Fullframe Systeemcamera (2)Innovatieve sensor

De Nikon Z6 III is de allereerste systeemcamera met een gedeeltelijk gestapelde CMOS-sensor. Een 24.5 megapixel fullframe sensor die zorgt voor scherpe, heldere, gedetailleerde beelden met een enorm dynamisch bereik en natuurgetrouwe kleuren. Het nieuwe sensorontwerp heeft nóg een voordeel: het minimaliseert het rolling shutter-effect en zorgt voor lage ruis als je hoge ISO’s gebruikt. Het nieuwe sensorontwerp verbetert verder de autofocus, zorgt voor een vloeiendere ervaring als je de zoeker gebruikt en biedt snellere framerates voor video.

Dezelfde processor als de Z8 en Z9

De nieuwe sensor vormt een ijzersterk team met de EXPEED 7 beeldprocessor. Die vind je ook in de professionele Nikon Z8 en Nikon Z9. Een echte Olympische kampioen, wel 10 keer sneller dan de processor van de Z6 II. En dat zorgt voor indrukwekkend snelle autofocus, razendsnelle bursts tot wel 120fps, een grote buffercapaciteit, vloeiende videoprestaties en snelle bediening. Kortom: de Z6 III is een ware powerhouse van een camera.

Nikon Z6 III op Cameranu.nl >>

Nikon Z6 III op Cameraland.nl >>

Nikon Z6 III op Kamera-express.nl >>

Nikon Z6 III: Reviews & Tests | Fullframe Systeemcamera (3)Professionele video van bioscoopkwaliteit

Wie veel filmpt op hoog niveau vind in de Nikon Z6 III een excellente camera. Hij biedt professionele 6K interne RAW-video-opnamen met 60fps en 5.4K YUV-opnamen met 60fps. Daarnaast kan de Z6 IIII 4K UHD-opnamen maken met 60fps, oversampled van 6K. Schiet je graag slow motion? Dat is mogelijk tot 240fps (10x slow motion). En wie audio van hoge kwaliteit nodig heeft is er een externe microfooningang.

Heldere elektronische zoeker

De Nikon Z6 III is een bijzonder aangename camera om mee te werken. Dat blijkt ook als je door de zoeker kijkt om je composities te maken. De camera is uitgerust met een 4000-nit elektronische zoeker met 5.760.000 beeldpunten. Je ziet waarheidsgetrouwe, vloeiende beelden, alsof je naar de werkelijkheid kijkt. Het brede DCI-P3 kleurengamma zorgt voor levensechte kleuren zonder kleurband. Daardoor krijg je een nauwkeurige weergave van wat je gaat vastleggen, of dat nu foto’s of video’s zijn.

Nikon Z6 III: Reviews & Tests | Fullframe Systeemcamera (4)Pre-capture en snelle autofocus

Ook actie-, sport en natuurfotografen vinden in de Z6 III een betrouwbare partner. Deze Nikon biedt pre-capture mogelijkheden tot 120fps. Dat betekent dat je het beslissende moment kunt vastleggen, zelfs voordat je de ontspanknop volledig indrukt. De razendsnelle autofocus zorgt daarbij voor betrouwbaar tracken zonder onderbrekingen, zelfs bij weinig licht tot -10 LW.

Krachtige beeldstabilisatie

De Nikon Z6 III beschikt over 8 stops 5-assige beeldstabilisatie (IBIS) en elektronische vibratiereductie (E-VR) voor video. De scherpstelpunt VR stabiliseert het gebied rond het actieve scherpstelpunt. Het resultaat: stabiele en scherpe beelden bij langere sluitertijden, ook als je in beweging bent.

Nikon Z6 III: Reviews & Tests | Fullframe Systeemcamera (5)Volledig kantelbaar touchscreen

De camera is voorzien van een volledig kantelbaar touchscreen met een resolutie van 2.100.000 pixels. Daardoor krijg je duidelijke en gedetailleerde beelden van je onderwerp, ook vanuit lastige hoeken.

Robuuste camera

De Nikon Z6 III is ook een robuuste camera. Ondanks z’n compacte formaat kan hij tegen een stootje, en ook tegen slecht weer. Het weerbestendig ontwerp is bestand tegen temperaturen tot -10°C. Met een gewicht van slechts circa 760 gram neem je de Z6 III gemakkelijk met je mee. Prettig om te weten dat dit ook onder barre weersomstandigheden kan.

Nikon Z6 III op Cameranu.nl >>

Nikon Z6 III op Cameraland.nl >>

Nikon Z6 III op Kamera-express.nl >>

Nikon Z6 III: Reviews & Tests | Fullframe Systeemcamera (6)Tot €700 kassakorting op Nikon camera's en objectieven!

Ontvang tijdelijk tot €700 kassakorting bij aankoop van Nikon camera's en objectieven. De promotie kan oplopen bij aankoop van meerdere actieproducten. Deze actie duurt tot en met 22 juli 2024!

Deze actie op Cameranu.nl >>

Deze actie op Kamera-express.nl >>

Nikon Z6 III: Reviews & Tests | Fullframe Systeemcamera (7)Professionele reviewers over de Nikon Z6 III

De Nikon Z6 III: hoe scoort hij bij de reviewers? Uiteraard zijn er nog geen reviews, de camera komt pas eind juni 2024 op de markt. Alle belangrijke reviews vat ik hieronder voor je samen. Kom dus zeker nog eens langs binnenkort!

  • Dpreview.com (Richard Butler, initital impressions): Het eerste wat je misschien opvalt aan de Z6 III zijn de videoverbeteringen. Maar laat je niet misleiden, schrijft Richard, want het is ook een veel betere fotocamera dan we op dit niveau van Nikon hebben gezien. “Na de nogal subtiele vernieuwing van de Nikon Z6 II vertegenwoordigt de III een veel belangrijkere stap voorwaarts.”
    De verbeteringen op videogebied zijn gemakkelijker te herkennen, aldus Richard. “Interne Raw-video, een full-size HDMI-aansluiting, dat volledig beweegbare LCD-scherm, golfvormen, 4K en 6K/60p met volledige sensor: deze zorgen er samen voor dat Nikon niet langer aan de achterkant van deze klasse staat, maar misschien wel voorop loopt.”
    Die vooruitgang voor video is grotendeels te danken aan de nieuwe, snellere sensor. En die snellere sensor is ook een voordeel voor fotografen, schrijft Richard. “De snellere bursts zijn hiervan het duidelijkste teken, maar ook de autofocus is verbeterd. De toevoeging van 3D Tracking en Onderwerpherkenning maakt het systeem krachtiger en sneller in gebruik.” Hij zal ook beter presteren dan de Nikon Zf, die over dezelfde processor en interface beschikt.
    Voor fotografen is er nog meer te halen. Zo heeft de zoeker een hogere resolutie die de helderheid van de echte wereld beter benadert. En voor fotografen is ook de toevoeging van pre-burst en de multi-shot hoge resolutie-modus een plus.
    Richard kijkt ook terug naar de tijd van de lancering van de Nikon D750, een spiegelreflexcamera die alles leek te bieden wat een enthousiaste enthousiaste fotograaf zou willen. “De beeldkwaliteit is sindsdien niet radicaal verbeterd. Maar al het andere is onherkenbaar beter. Moderne lenzen zijn scherper en consistenter, autofocus is sneller, preciezer en gemakkelijker om het maximale uit te halen.”
    Richard had gedacht dat de Nikon Z6 III een ‘herverpakte’ Zf zou zijn. “Maar de Z6 III is veel ambitieuzer. Hij brengt Nikon in een serieuze strijd, zowel qua specificaties als qua prestaties, in wat waarschijnlijk de meest competitieve sector van de markt is.”
  • Nikon Z6 III: Reviews & Tests | Fullframe Systeemcamera (8)Petapixel.com (Chris Niccolls, first impressions): Chris heeft moeite moeten doen om een groot minpunt aan de Z6 III te ontdekken. “Nikon heeft doelbewust een camera gemaakt die zowel de harten van potentiële kopers als een gezond marktaandeel zal veroveren.” De nieuwe, snellere sensor, de betere EVF, de geavanceerde IBIS en de hoogwaardige videofuncties maken de Z6 III volgens Chris “tot een aantrekkelijke camera met een technologie die niet eens beschikbaar is in duurdere modellen”.
    De Nikon Z6 III is volgens Chris een grote upgrade voor een redelijke prijs. “Alle respect voor een camera die dit voor elkaar krijgt. Het is zeker de spirituele opvolger van de Nikon D750, een camera die voor de meeste situaties capabel genoeg was en het respect van fotografen verdiende, of ze nu met Nikon fotografeerden of niet. Ik denk dat de Z6 III precies deze rol voor Nikon opnieuw zal vervullen en dat het een overwinning zal zijn voor zowel Nikon als zijn gebruikers.”
  • Sheclicks.com (Angela Nicholson, hands on): De Nikon Z6 III biedt volgens Angela een indrukwekkende reeks upgrades ten opzichte van de Z6 II, waarbij hij functies leent van de high-end Z8 en een nieuwe gedeeltelijk gestapelde CMOS-sensor van 24,5 MP bevat. “Deze verbetering verhoogt de snelheid en prestaties en lijkt ideaal voor sport-, natuur- en actiefotografie. Het geavanceerde onderwerpdetectie- en volgsysteem, afgeleid van de Z9 en Z8, gekoppeld aan een hogere uitleessnelheid, verbeterde zoeker en hoogwaardige videofuncties, zou de Z6 III ook tot een sterke concurrent op de markt moeten maken.”
  • Nikon Z6 III: Reviews & Tests | Fullframe Systeemcamera (9)Digitalcameraworld.com (Adam Waring, first impressions): De Nikon Z 6 III belooft volgens Adam “een werkelijk verbluffende camera voor liefhebbers” te worden. “Hij biedt de meeste functionaliteit van de Nikon Z8 in een kleinere body met een lager aantal megapixels, tegen een aantrekkelijke prijs. Dankzij de geweldige prestaties bij weinig licht is het een topkeuze voor astrofotografen, en de gedeeltelijk gestapelde sensor zou het een winnaar moeten maken voor natuur- en sportliefhebbers.”
  • Amateurphotographer.com (Andy Westlake, first impressions): Andy heeft de Nikon Z6 III een paar uur gebruikt, en nu al “is het onmogelijk om niet enorm onder de indruk te zijn”. Andy: “De Z6 III behoudt het uitstekende ontwerp en de uitstekende bediening van zijn voorgangers, maar is getransformeerd op het gebied van autofocus, opnamesnelheid en videospecificaties. De nieuwe zoeker is ook absoluut sensationeel.”
    De Z6 III krijgt natuurlijk te maken met een sterke concurrentie in de vorm van de Canon EOS R6 Mark II, Panasonic Lumix S5II en de Sony A7 IV. “Maar mijn eerste indruk is dat de Z6 III ze waarschijnlijk allemaal zal overtreffen. Het is echt een opwindende camera waar we erg naar uitkijken om deze in handen te krijgen voor een volledige recensie.”
  • Nikon Z6 III: Reviews & Tests | Fullframe Systeemcamera (10)Trustedreviews.com (Hannah Davies, first impressions): De Nikon Z6 III voelt volgens Hannah aan als een capabele hybride camera die veel doet om de kloof te overbruggen tussen het middensegment en het premium vlaggenschip van Nikon’s fullframe camerareeks.
    De gedeeltelijk gestapelde CMOS-sensor, superheldere EVF en 6K RAW-opnamen zijn de hoogtepunten. Hij biedt nieuwe onderwerpdetectiemodi, 120fps burst-modus en 8-stops 5-assige IBIS. “Daardoor is deze camera goed uitgerust om alle belangrijke sportevenementen die deze zomer plaatsvinden vast te leggen.”
  • Focus-review.com (Jan Paul Mioulet, full review): De Nikon Z6 III is volgens Jan Paul een meer dan waardige opvolger van de Z6 II. “Als fotograaf kan je er hoogstens op tegen hebben dat de camera niet meer pixels heeft gekregen. Maar daar zit niet iedereen op te wachten en voor die fotografen is er altijd nog de Z7 of Z8.”
    De Z6 III is echt een betere camera, dankzij de verbeteringen van het scherm, de zoeker en het algeheel gebruiksgemak. “Tel daar de sterk toegenomen videomogelijkheden bij op en je krijgt misschien wel de beste hybride kleinbeeldcamera in dit segment. Dat rechtvaardigt de prijs zeker.”
  • PetaPixel (Chris Niccolls en Jordan Drake, video-review): Chris en Jordan hebben naar de fullframe Nikon Z6 III uitgekeken. “Dit lijkt een camera die vrijwel elke foto- of videotaak aankan, maar hoe presteert hij in de praktijk?” vragen ze zich af. Om die reden reisden ze af naar Portland in de Amerikaanse staat Oregon met goede moed en een paar Z6 III-camera's op zak. En ze vertellen je er alles over in hun video-review.
    Benieuwd naar deze video-review? Bekijk hem onderaan deze pagina.

Nikon Z6 III op Cameranu.nl >>

Nikon Z6 III op Cameraland.nl >>

Nikon Z6 III op Kamera-express.nl >>

Nikon Z6 III: Reviews & Tests | Fullframe Systeemcamera (11)Belangrijkste kenmerken van de Nikon Z6 III

  • Top beeldkwaliteit: 24.5 megapixel gedeeltelijk gestapelde fullframe sensor
  • Razendsnel powerhouse: EXPEED 7 beeldprocessor
  • Bioscoopkwaliteit video: 6K/60p N-RAW, 6K/30p ProRes RAW, 4K/120p, Full HD/240p slowmotion
  • Heldere composities: black-outvrije EVF met 5.760.000 pixels
  • Groot display: 3.2 inch 4-assig kantelbaar touchscreen
  • Perfect scherp: razendsnelle autofocus met AI-gebaseerde onderwerpdetectie
  • Tegen trillingen: 8 stops 5-assige beeldstabilisatie
  • Snelle actiefotografie: tot 20fps RAW, 60fps JPEG-opnamen
  • Pre-Release Capture: legt beelden vast voordat je de sluiterknop volledig indrukt
  • Snelle kaarten: CFexpress Type B- en SD-geheugenkaartsleuven
  • Handig: Camera-naar-Cloud directe connectiviteit

Nikon Z6 III op Cameranu.nl >>

Nikon Z6 III op Cameraland.nl >>

Nikon Z6 III op Kamera-express.nl >>

PetaPixel: YouTube-review van de Nikon Z6 III

Bekijk een mooie YouTube-review van de Nikon Z6 III door Chris Niccolls en Jordan Drake van PetaPixel (19:00 minuten). Naar deze fullframer hebben Chris en Jordan uitgekeken. “Dit lijkt een camera die vrijwel elke foto- of videotaak aankan, maar hoe presteert hij in de praktijk?” Chris en Jordan reisden af naar Portland in de Amerikaanse staat Oregon met een paar Z6 III-camera's en vertellen je er alles over!

Nikon Z6 III op Cameranu.nl >>

Nikon Z6 III op Cameraland.nl >>

Nikon Z6 III op Kamera-express.nl >>

Nikon Z6 III: Reviews & Tests | Fullframe Systeemcamera (12)Overzicht Nikon Z systeemcamera’s

Nikon heeft een reeks fantastische systeemcamera’s op de markt gebracht. Fullframers maar ook systeemcamera’s met een DX-sensor (aps-c formaat). Alle camera’s krijgen waanzinnig goede reviews. Benieuwd naar alle Nikon Z-camera’s? Ik heb ze voor je op een rij gezet in dit overzichtsartikel. Of klik hieronder op de links naar de reviews.

  • Mijn review van de Nikon Z9 >>
  • Mijn review van de Nikon Z8 >>
  • Mijn review van de Nikon Z7 II >>
  • Mijn review van de Nikon Z7 >>
  • Mijn review van de Nikon Z6 III >>
  • Mijn review van de Nikon Z6 II >>
  • Mijn review van de Nikon Z6 >>
  • Mijn review van de Nikon Z f >>
  • Mijn review van de Nikon Z5 >>
  • Mijn review van de Nikon Z50 >>
  • Mijn review van de Nikon Z fc >>
  • Mijn review van de Nikon Z30 >>

Alle Nikon Z-lenzen op een rij

Alle Nikon Z-lenzen voor de systeemcamera's van Nikon heb ik voor je op een rij gezet, met daarbij de specificaties en belangrijkste reviews. Wil je er meer over lezen en kijken hoe ze scoren in de reviews? Bekijk dan dit handige overzichtsartikel. Onmisbaar als je een lens zoekt voor je Nikon Z-camera!

Bekijk dit overzichtsartikel >>

De allerbeste systeemcamera's

Ben je benieuwd naar de allerbeste systeemcamera's van dit moment? Ik heb alle top systeemcamera's voor je op een rij gezet! Mijn lijstje is altijd helemaal up to date. Neem een kijkje!

De allerbeste systeemcamera's >>

Beste systeemcamera's tot €2.000

Is je budget maximaal 2.000 euro? Dan staat er een hele reeks geweldige systeemcamera's voor je klaar. Ga voor een overzicht naar mijn toplijstje met systeemcamera's tot 2.000 euro (body-prijs).

Beste systeemcamera's tot €2.000 >>

Beste aps-c- en microfourthirds-camera’s

Ben je benieuwd naar de beste aps-c- en microfourthirds-camera’s van dit moment? Bekijk de allerbeste camera's met een cropsensor, de voor- en nadelen van elk model en tips bij je keuze. Neem een kijkje!

Beste aps-c- en mft-camera’s >>

Uitstekende camera of lens kopen? Denk eens aan occasions!

Zoek je een geweldige camera of lens, maar wil je niet het volle pond betalen? Denk dan eens aan occasions. De allerbeste webshops voor occasions bieden kwaliteit en een vol jaar garantie. Ik heb ze op een rij gezet!

Beste occasions >>

Beste webshop voor camera’s

Een fantastische camera koop je niet zomaar ergens. Je koopt hem bij een winkel waar ze verstand hebben van camera’s. En een winkel waar je op kunt bouwen en vertrouwen, óók als er iets mis is met je nieuwe aanschaf.

Ik raad van harte Cameranuaan: een winkel met de allerbeste service en een hoge score op kennis en klantvriendelijkheid. Niet alleen bij mij, maar bij duizenden klanten zoals jij en ik.

De kracht van Cameranu:

  • Klantscore op Kieskeurig.nl: 9.1
  • Beste fotowinkel volgens de Consumentenbond
  • Medewerkers hebben een ongekende passie voor fotografie
  • Voor 23:59 uur besteld? Morgen in huis!
  • Vijfvoudig winnaar van de Shopping Awards

Alle camera’s op Cameranu.nl >>

Mis de 30 allernieuwste camera’s niet!

Ben jij ook zo hongerig naar nieuwe camera’s? Dan heb ik iets nieuws voor je: vers van de pers staan de 30 allernieuwste camera’s voor je op een rij. Alle prachtige features en reviews van experts doe ik uit de doeken. Hoef jij alleen nog maar te kiezen!

Bekijk de 30 nieuwste camera’s >>

Alle camera’s op een rij: handig overzicht

Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet: alle camera's op Frankwandelt heb ik voor je op een rij gezet in een handig, doorzoekbaar overzicht. Zodat jij lekker kunt grasduinen op je zoektocht naar een fantastische nieuwe camera!

Alle camera's op een rij >>

Gepost in: Systeemcamera's | Aantal hits: 1184 | Door Frank van der Meer

Geef je mij sterren?

5.0/5 Waardering (2 beoordelingen)

Nikon Z6 III: Reviews & Tests | Fullframe Systeemcamera (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Prof. An Powlowski

Last Updated:

Views: 6055

Rating: 4.3 / 5 (44 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Prof. An Powlowski

Birthday: 1992-09-29

Address: Apt. 994 8891 Orval Hill, Brittnyburgh, AZ 41023-0398

Phone: +26417467956738

Job: District Marketing Strategist

Hobby: Embroidery, Bodybuilding, Motor sports, Amateur radio, Wood carving, Whittling, Air sports

Introduction: My name is Prof. An Powlowski, I am a charming, helpful, attractive, good, graceful, thoughtful, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.